Hva er et smart hjem?

25. november 2021
Bilde av stue
Smarte hjem, smarthusteknologi, også ofte kalt hjemmeautomatisering, gir huseiere sikkerhet, komfort, energieffektivitet og mer. Konseptet med et smart hjem går enkelt forklart ut på automatisering i hjemmet.

Et smart hjem

Tanken med et smart hjem er at man skal kunne bedre opplevelsen i hjemmet på en billig og enkel måte. Her er et eksempel på dette: Du er på jobb, lys og utstyr blir slått av automatisk for å spare deg strøm og penger, og før du kommer hjem så har robotstøvsugeren renset gulvet, Sensibo har satt på varmen til deg, Lite Bulb Moments har satt på lyset slik du liker det på ettermiddagen, noen minutter før du kom hjem, for å spare strøm. På vei hjem har Orbit kontroll på at du ikke har mistet noe på vei hjem fra jobb. Mulighetene er endeløse, og det skaper en mer komfortabel opplevelse gjennom dagen.


Sikkerhet i huset, strømforbruk, husarbeid og andre deler av huset får stadig smartere alternativer som skal gjøre hverdagen både enklere og bedre, og trenden antas å fortsette videre. 20% av alle hjem i verden vil ifølge earthweb.com inneholde minste et smart hjem produkt innen 2025. 

Norge i verdenstoppen på smarte hjem

Det estimeres i samme måling fra earthweb.com at 31.6% av befolkningen i Norge har minst et smart hjem produkt i huset, som plasserer Norge så høyt som på andreplass i verdens smart hjem marked (basert på prosentandel av befolkning), kun bak USA. Dette kommer neppe som en overraskelse sett i forhold til hvor raskt nordmenn har tatt i bruk smart hjem løsninger som smart-TVer, elektroniske kodelåser, automatiske støvsugere og mer.


Våre skandinaviske naboer Danmark (22.5%) og Sverige (22.1%) ligger også høyt oppe i hvor mange som har et smart hjem.

Smart hjem produkter du kanskje ikke har hørt om

KewLabs Trådløs Lader

Usynlig lader

KewLabs sin trådløse og usynlige lader ble i 2021 nominert til CES Innovation Award for sin usynlige lader. Trådløs lading har blitt populært de siste årene, mens KewLabs tok dette ett steg videre ved å plassere laderen under bordet, så laderen ikke vises i det hele tatt. KewLabs sin løsning trosset industriproblemer for lading gjennom bord ved å gjøre det både brannsikkert og effektivt å lade mobilen med deres løsning. En slik lader passer godt til kontoret eller kjøkkendisken, hvor mobilen kan lades uten at laderen verken tar opp plass eller trenger kabeltilkobling.


Sjekk ut laderen

TowNew T3 søppelbøtte

Automatiske søppelbøtter

TowNew sin prisvinnende T-serie med søppelbøtter har klart å automatisere søppeljobben. Søppelet lukter, noen ganger renner det fra posen, og er man uheldig kommer man i kontakt med innholdet også. Her er derimot T-serien klar for å gjøre jobben for deg. 


Alle de tre søppelbøttene er basert på samme system. Med et touch på fremsiden av søppelbøtten så knyttes søppelposen automatisk, og såpass fast at posen blir vanntett. Etter å ha hentet ut posen tar den også jobben med å legge inn en ny pose. TowNew gjør en ellers uhygienisk og irriterende jobb om til et touch. Imponerende!


Sjekk ut T-serien

Click & Grow Smarthage

Smarthage

Click & Grow Smart Garden 3 er som det sies i navnet, den er utrolig smart! Å se egne planter vokse krever forarbeid som tar tid og ikke minst kunnskap. Her har Click&Grow laget et godt alternativ.


Click & Grow kommer med en rekke smartfunksjoner som gjør at plantene vokser naturlig, helt selv! Click&Grow sørger for å gi riktig mengde lys, vann og annen næring som kommer gjennom deres spesialutviklende, næringsfylte jord. Plasser disse inn i smart hagen, og nyt synet av spirende planter i huset!


Sjekk ut Click&Grow

Mulighetene er endeløse

Det som gjør smarte hjem så spennende er alle mulighetene det bringer til hjemmet. Enten det er seriøse oppgaver som sikkerhet og helse, eller oppgaver som skal gjøre hverdagen lettere, så kan smart hjem løsninger tilby en hverdag som vi aldri har sett maken på. Arkitekt Michael Gardner, grunnlegger av bygg firmaet Luxus Design Build, sier at boliger i økende grad bygges "smart" fra grunnen av. 


"Det er en så integrert del av hjemmet at vi designer det fra begynnelsen, hvor teknologi på forhånd alltid var en ettertanke," sier han. 


Til syvende og sist, sier eksperter, vil folk komme til å se smarthusteknologi like viktig som elektrisitet, kjøling eller klimaanlegg. Smart-hjem-teknologi, og dataene den samler inn, vil "være som rørleggerarbeid," sier Cooley, fra elektronikkkomponentprodusenten Silicon Labs.

Andre innlegg